maanantai 15. marraskuuta 2010

Yleisökyselyä ja vakavaa pohdintaa koulutusmetodeista

Aloitetaan eniten lukijoita koskevasta. Haluaisin ihmisten ilmoittautuvan! Kuka/ketkä lukevat blogiani säännöllisesti tai säännöllisen epäsäännöllisesti? Kommentoikaa, sillä uteliaisuuteni on syvä. Minua kiinnostaa myös, millaisia asioita ihmiset blogiltani toivovat, millaisia asioita, mihin eläimeen liittyviä, kuinka syvällistä, jne... Koettuja asioita, ajatuksia, metodeja? Mitä vain! Lukijoiden henkilöllisyys taas kiinnostaa, jotta tiedän, miten paljon eri asioita pitää kuvailla. Ovatko kaikki tuttuja, löytyykö tuntemattomampia.. kaikki vaikuttaa kaikkeen!

Sitten tämän illan (yön) iltalenkin valaistumiseen!

-------

Kidan kanssa on tosiaan näin murkkuiässä paljon asioita palautettavana ja korjattavaa on myös. Minun väsymykseni, äkkipikaisuuteni ja stressini ovat varmasti aiheuttaneet monia asioita, mistä pitää pikku hiljaa kitkeytyä eroon. Kidan ja minun pitää taas oppia, että koulutuksen tulee olla hauskaa ja antoisaa! Niin tokon kuin arkikulkemisen. Kirjoitan listaa, millaisia tapoja aion nyt käyttää tulevaisuudessa. Jos lipsun näistä, toivon läheisten ihmisten muistuttavan minua: pistäkää minut ruotuun, muistuttakaa minua rauhoittumaan ja yrittämään uudelleen! Kida ei ole Tara, se minun pitää muistaa ja toimia vain ja ainoastaan tämän koiran tarpeiden mukaan.

Omien tunnetilojen hallinta
Mikäli olen ärsyyntynyt/väsynyt, minun pitää antaa itselleni hetki aikaa rauhoittua. Treeneihin en koskaan mene äkäisellä mielellä, mutta saman tulee päteä ihan tavallisilla lenkeillä. Koirat jaksavat kyllä odottaa ylimääräisen tunnin, jos käytän sen itseni toppuutteluun ja rentoutumiseen esimerkiksi musiikin avulla. Ovesta ulos meneminenkin tulee paremmaksi, kun minulla on kärsivällisyyttä odottaa ja yrittää uudestaan.

Ulosmeno
Kida tosiaan kiihtyy paljon kun tajuaa pääsevänsä ulos. Meno on pahaa varsinkin energisenä, eli arkisin varsinkin päivälenkki koulun jälkeen on piippauksen ja vinkumisen täyteistä. Kiihtyminen tosiaan paljastuu vinkunalla, piippaukselle, pyörähtelyllä ja yleisellä hössötyksellä. Tänä iltana sain hyviä tuloksia. Asetin molemmille koirille valjaat ennen pukeutumistani ja parhaani mukaan ignoorasin Kidan innokkaat äännähdykset. Tämän jälkeen painuin takin ja kenkien kanssa vessaan. Vessassa asioin rauhassa, myöskin pukeuduin siellä ulkovaatteisiin. Kida sai aikaa rauhoittua ulkopuolella, kunnes astuin ulos. Lähtökohta oli rennompi.

Jos Kida piippaa, pysähdyn. Kaikki liikkeet seis. Parhaimmissa tapauksissa käännän selkäni. Jos meno on ihan holtitonta, poistun paikalta ja uusi yritys vasta, kun koira on rauhallisempi. En koske koiraan, koska kaikki nyppäykset ovat aivan hyödyttömiä. En myöskään käytä ääntäni paitsi kiitoksiin. Palkkaus tulee myös mukaan, mutta aina en palkkausta anna. Äänensävyn käyttö palkkauksena nousee korkeaan tärkeyteen.

Ovesta ei saa mennmä ilman lupaani. Myöskään paikka-käskystä ei poistuta ilman vapaa-käskyä. Jos Kida huutaa käytävään päästyään, pyydän sen takaisin sisään. Katsekontakti täytyy olla jokaisessa tehtävässä ennen vapautusta. Kun hissillä ollaan mahdollisimman hiljaa, päästään jatkamaan matkaa ulos.

Katsekontakti
Katsekontaktin pitää olla Kidalle hauska asia ja samalla tapa päästä vapaaksi tehtävistä. Kesken lenkin voin kutsua koiraa perusistuntaan tai lyhyeen seuraamiseen, ja katsekontaktista tulee kehua ja vapautus. Samaten palkkausta. Seuraamiset eivät ole pitkiä: katse on tärkein. Jos koiran katse karkailee, yritän ensin äänellä palauttaa ruotuun, koska Kida kyllä tietää, mitä katso-käsky tarkoittaa. Jos tämä ei toimi, noudatan tokokouluttajan ohjetta ja nyppään vaikka vähän korvaa huomion saamiseksi. Tara on mainio apu lenkeillä: voin päästää sen vapaaksi ja vaatia Kidan huomiota, vaikka ihana kaveri hilluukin vapaana toisaalla.

Hihnakäyttäytyminen
Vähintään yhden lenkin päivässä alan suorittamaan lyhyemmällä normihihnalla. Flexillä meno on vapaampaa ja suurimman osan matkoista Kida kulkee vapaana. Tara saa kulkea flexissä, jolloin Kida joutuu keskittymään minuun. Kun hihna kiristyy, liikkeeni hidastuu ja paino muistuttaa koiraa, että jokin on väärin. Kun hihnassa kuljetaan ns. normaalisti, etenemme normaalisti. Jos vetoa tai kiinnostuksen puuttumista minuun on paljon, takaisin-käsky palauttaa koiran hieman taakseni tai sivulle kulkemaan. Luota pääsee pois katsekontaktilla vapaa-käskyn jälkeen.

Seuraa-käsky tarkoittaa tokoseuraamista katsekontaktilla. Muussa tapauksessa takaisin-käskyn jälkeen voin rykäistä, jos lupaa poistumiseen ei ole. Tämä yleensä riittää, Kida tietää homman nimen. Pysy lähellä-sanoa voin myös. Katsekontaktia tässä ei tarvita, paitsi jos haluaa pois tehtävästä vapaa-käskyn toivossa.

Palkkausta joka ikisessä tehtävässä pitää olla myös, jotta kiinnostus hommaan nousisi.

Myös paikka on tärkeä, neiti meinaa lipsua kyseisestä käskystä. Tätä pitää harjoittaa arjessakin. Treenejä pitää alkaa lisäämään pikku hiljaa koiran ja oman motivaation mukaan.

Olisikohan siinä jotain tälle yölle? .... Hyvää yötä!

12 kommenttia:

 1. MINÄ LUEN, kaiken :)
  Kuulostaa oikein hyvältä, varsinkin että kun pysyt itse rauhallisena niin Kidakin pysyy, koska imee sun mielialat itseensä.

  Aika systemaattiselta kyllä kuulostaa teidän lenkkeilyt. Mut jos sä jaksat ton, niin mikä ettei. Mut ehkä ei kannata taas liikaa tuputtaa Kidalle käskyjä, jotta ei taas siitä hermostu.

  Mä painottaisin että palkkana paras koiralle on iloinen ja kannustava kehu, vaikka itteäsä ketuttas kuinka!

  VastaaPoista
 2. Saattaa kuullostaa tuossa, mutta ideana olikin, että yksi lenkki päivässä olisi pikkuisen tiukempi. Koska yleensähän Kida menee kaikki lenkit vapaina, niihin sitten lisään vaan, että joskus tullaan morjestamaan käskystä ja ilman käskyäkin jos tullaan niin paljon kiitosta. :D Ja nimenomaan se iloisuus ja äänensävy lähinnä palkkiona, kiun namipalkkaa yritän vähän vähennellä.

  VastaaPoista
 3. Tittidiii, minäkin luen!
  Kirjotat mitä tahansa, mistä tahansa ja miten tahansa ni sopii mulle. Mielenkiintosimpia toki ovat ihan perus kuulumiset ja rarportoinnit kisoista ja muista tapahtumista :).

  VastaaPoista
 4. Minäkin aina luen kaikki tekstit! =D Sisällöllä ei erityisemmin väliä, kiva yleensä tietää kuulumisia kun ei niin useasti teidän kanssa nykyään pääse lenkkeilemään niin tätä kautta kiva lukea =D

  Niina

  VastaaPoista
 5. Mää stalkkaan muutaman kerran kuukaudessa. Mä olen huono sanomaan millaista sisältöä pitäisi olla lisää, mun mielestä sulla on tosi hyvä kirjoitustyyli ja kirjottelet mielenkiintoisia tekstejä.
  Metodeja toki olis kiva lukea, kun meillä välillä pissii jutut tokossa, niin olis toki kiva lukea ohjeistusta.

  Mutta erittäin erinomainen näin.

  VastaaPoista
 6. Mä luen kanssa (: kaiken luen, ihan sama mitä kirjotat. Jatka samaa rataa ;)

  VastaaPoista
 7. Minä minä minä! Tottakai luen.

  Sisältö on nyt sopivan mielenkiintoista. Jatka samalla linjalla.

  VastaaPoista
 8. Minäkin stalkkaan joo, vähän jäisempää tahtia mutta perässä ollaan. Murkkukidalle lykkyä pyttyyn että murkkuilustakin selvittäisiin!

  VastaaPoista
 9. Juu säännöllisesti luetaan :-D Erittäin kivaa luettavaa.

  VastaaPoista
 10. Täällä luetaan kanssa, ei ehkä aivan säännöllisesti, mutta silloin tällöin =)

  Mukavaa tekstiä, erityisesti kiinnostaa millainen harrastuseläin Kidasta kasvaa.
  Aika systemaattisesti jaksat kouluttaa, jos lenkkejä nuin vedätte! Mutta kyllä se sitten palkitaa ;)

  VastaaPoista

Kiitos, kun päätit kommentoida blogiini! Kommenttienvalvonta on käynnissä, jotta yksikään kommentti ei jäisi huomioimatta. Kaikki kommentit luetaan ja pyrin vastaamaan jokaiseen.