lauantai 15. tammikuuta 2011

Tokotietoisku! part 1


Pari kaveria on pyydellyt, että voisin raapustaa vähän infoa siitä, miten koulutan koiraani, minkälaisilla metodeilla. Tämä on itseasiassa aika hyvä idea, samalla voi itsekin miettiä asioita vähän syvällisemmin. Yleensä kun ne vain tulevat selkärangasta, paitsi ongelmatilanteessa ajattelee painavammin uudestaan.

ALO-liikkeet ja niiden opetus Kidalle

Paikkamakuu: Paikkamakuu on hyvin rauhallinen liike, ja koiran pitää oppia, ettei siinä hössötetä. Tämän vuoksi palkkaamisenkin pidän rauhallisena, puhtaasti namipalkkaamiseksi. Kun koira osaa maahan-käskyn ja paikallaolokäskyn, voi aloittaa paikkamakuun treenaamisen.
Aluksi välimatka koiraan pidetään hyvin pienenä, eikä ajallisestikaan kyse ole mistään mestarisuorittamisesta. Hitaasti tulee paras tulos. Koiraa voi käydä palkkaamassa hyvästä suorituksesta kesken makuunkin, mutta koira ei saa nousta palkkauksesta ylös paikoiltaan. Kun suoritus on vahvaa, aloin itse ottaa mukaan häiriötä. Ensiksi itse lörpöttelin omiani sen sijaan, että olisin vain hiljaa tuijottanut koiraa, ja sitten aloin tehdä harjoituksia aina vaan vilkkaamissa paikoissa. Viimeisin paikkamakuutreenimme tehtiin parkkihal
lissa kesken vilkkaiden mätsäreiden. :-)

Luoksepäästävyys: Mahdollisimmat monet vieraat ihmiset yksinkertaisesti koskettelevat koiraa aina kun siihen on mahdollisuus. Kivasta käytöksestä palkitaan. Sivun ja katsekontaktin ottamisen yhteydessä voi pyytää mahdollisia treenikavereita kättelemään tai vähän sivelemään koiraa. Kida on vähän hankala epäluuloisen luonteensa puolesta, mutta kaikkien mätsäriravaamisten ja harjoitusten jälkeen se on oppinut, ettei vieras ihminen ole mitään pahaa tulossa tekemään.

Seuraaminen: Alussa riittää, että koira ottaa vaikka askeleenkin kivassa kontaktissa. Imutus on tehokas apuväline aivan alkuvaiheessa, mutta Kidan kanssa en tätä suuremmin tarvinnut, se osasi hakeutua paikoilleen kuin itsestään. Positiivinen palaute koiralle innostaa sitä tekemään työtä entisestään iloisesti. Matka pitenee aina, kun työskentely on hyvää ja vaikuttaa varmalta. Lalupalkkaus toimii hyvin vireen nostattajana tehtävässä: le
lua pidetään vasemmassa kädessä ja se heitetään takaviistoon, ei suinkaan suoraan eteen. Edistämisen riski seuraamisessa on minimoitu näin tehokkaasti, kun koira ei odota palkan lentävän eteenpäin. Kun seuraaminen on vahvaa, aletaan harjoittelemaan käännöksiä. Hyvästä käännöstä kiitetään koiraa palkkaamalla heti, ei suinkaan kymmenen suoran askeleen jälkeen. Imutuksella saa koiran hakeutumaan lähelle, jos se jää pahasti jälkeen viereltä.
Täyskäännöksen tein ensin niin, että koira pysytteli kokoajan vasemmalla puolellani käännöksen ajan. Opetin myöhemmin niin, että koira kierähtää toiseen suuntaan ympäri kuin minä itse, ja tätä käytämme. Tämän voi opettaa pitämättä namia molemmissa käsissä. Kääntyessäsi koiraa kohti oikea käsi imuttaa koiran jatkamaan matkaansa selkäsi taakse, vasemman käden nami ottaa vastaan ja avustaa koiran hakeutumaan vasemmalle puolellesi, josta seuraaminen jatkuu suoraan normaalisti. Palkkaus tästäkin heti käännöksen jälk
een, voi ottaa heti käännöksen jälkeen perusasentoon.


Loput tulkoon seuraavassa päivityksessä! Näin myöhään ei voi jaksaa kaikkia.

Loppuun vielä kirjoitan molempien koirien päivittäiset ruoat:

TARA
Aamu: 1dl BritCare energianappulaa + lohiöljy/nutrolin (jos on ostettuna, jos ei, voi olla mahdollisesti piimää)
Ilta: n. 150-200g lihaa (sika/nauta/kana/kala) tai riisimössöä (riisiä, vihanneksia, lihaa, öljyä, pikkuripaus sokeria maun antamiseksi ja suolaa). Jos lihaa on vähän, annetaan lisäksi n. ½dl nappulaa.

KIDA
Aamu: 2,5dl ritCare energianappulaa + lohiöljy/nutrolin (jos on ostettuna, jos ei, voi olla mahdollisesti piimää)
Ilta: n. 200-250g lihaa (sika/nauta/kana/kala) tai riisimössöä (riisiä, vihanneksia, lihaa, öljyä, pikkuripaus sokeria maun antamiseksi ja suolaa). Jos lihaa on vähän, annetaan lisäksi n. 1,5dl nappulaa.

Treenimakupalaa menee sitten molemmilla päivän mittaan, enemmän kuitenkin Kidalla. Yleensä nakkia tai lihapullaa, joskus on nappulanäytteitä niin niitä käytellään treenatessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun päätit kommentoida blogiini! Kommenttienvalvonta on käynnissä, jotta yksikään kommentti ei jäisi huomioimatta. Kaikki kommentit luetaan ja pyrin vastaamaan jokaiseen.