torstai 7. huhtikuuta 2011

Nimi tekee koiran - vai tekeeko koira nimen?

Team Agarwaen heitti ilmaan kysymyksen koirien nimistä. No mikäpäs mukavampi tapa aloittaa torstaita kuin sepustamalla aiheesta!

---

Aloitetaan vanhemmasta, Tarasta.

Kesä 2007!

Minulla oli varsin hyvä tilanne siinä mielessä, että sain itse vaikuttaa koiranpennun viralliseen nimeen! Kasvattaja laittoi sähköpostia, että ainoan ehdot nimessä olisi, että T-kirjaimella pitäisi alkaa ja max. 14 kirjainta sai nimessä olla. Siitäpä alkoikin kova pohdiskeleminen! Näihin aikoihin en kuitenkaan ollut kovin kekseliäs ja luova, ja olin jo alun perin päättänyt, että tolleristani tulisi Tara. Yleinen koiran nimi, mutta itse pidän siitä kovasti: se on ytimekäs, terävä ja tuntui vain sopivalta oranssille pienelle pallerolleni.

Olen aina pitänyt Egyptin menneestä kulttuurista ja historiasta yleensäkin, joten alunperin ajattelin ottavani neidille egyptiläisen nimen. Kaikenlaisia kiemuroita löysinkin, mutta yksikään ei mieltä miellyttänyt. Hieman jo alkoi turhauttaakin, ja heitin äidilleni vitsillä, että kohta teen siitä Tarantulan. Itsehän inhoan kyseisiä otuksia yli kaiken. Idea itseasiassa tuntui aika hauskalta - antaa nyt rakkaimmalle asialle eniten inhoama nimi - ja siinähän se oli. Ei tarantula, mutta Tarantella. Olen itseasiassa vieläkin varsin tyytyväinen tähän ratkaisuun. Kutsumanimi on nimessä mukana, ja harvoimpa törmää muihin hämähäkkikoiriin!

Lempinimiä koirillani on lukuisia. Taralla yleisimmäksi väännelmäksi on muodostunut Tapsa, joka voi aiheuttaa pieniä sukupuolihäiriöitä, varsinkin kun tuo neiti on varsin maskuliininen niin rakenteeltaan kuin käytökseltään. TarTar, Taapanteri ja Tapsasta väännetyt Tapani ja Tapio vilahtelevat myös yleisesti. Omistajan ollessa suuttunut kutsutaan koiraa vittupäänoutajaksi. Harrasteissa se on Töhö. Olemuksestaan tuo on saanut myös rakkaudella lausutun Läskin.

***


Minulla on valmiina jo jos jonkinlaista nimivalintaa koirille, vähän rodun mukaan. Kuitenkin Kidan kohdalla pää löi ensin rajusti tyhjää. Kun tieto pennun saamisesta alkoi varmistua, alkoi myös nimivalinnat liidellä lujalla tahdilla mielessä. En edes muista kaikkia niitä valintamahdollisuuksia, mutta yksi meni ylitse muiden: Kiira. Kyseessä on kaunis nimi, ja olisihan koiran kaima tällöin kaunis luistelijamme Kiira Korpi. Kuitenkin kyseessä on suht yleinen nimi, ja erikoisuudentavoittelijana halusin jotain omaperäisempää. Kuitenkaan mitään sen eksoottisempaa mieleen ei tullut, niin aloin päässäni kutsua pentua Kiiraksi. Se oli ihan ok, muttei täydellinen.

Valaistuminen tapahtui, kun katselin Disneyn piirroselokuvaa Atlantista. Elokuvassa on yksi suosikkipiirroshahmoni, kadonneen kaupungin prinsessa Kida. Eipä siihen sen enempää vaadittukaan. Kiira poistui samantien ja Kida-nimi otti sen paikan. Alusta saakka nimi tuntui täydelliseltä! Myös kasvattaja piti ehdotuksesta, eipä ole samannimistä aussieta ennen vastaan tullutkaan. Näin myöhemminkin nimeä on kehuttu kovasti harrastepiireissä, sillä myös se on terävä kaikessa kaksitavuisuudessaan.

Kasvattajalla oli hieman haasteellinen tehtävä, sillä kyseessä oli X-pentue. Kida nimenä sointuu kuitenkin kauniisti paimenen viralliseen nimeen, joka on X-Aida. Itse lausun tämän englantilaisittain "Exaida".

Kidalla on lempinimiä tullut peräti enemmän kuin Taralla! Yleisimpiä ovat kaikki K-alkuiset muunnokset nimistä, joista suurinta osaa neiti tottelee hienosti, kunhan ne lausutaan oikealla äänensävyllä. Kitu, Kiikii, Kikkare, Kidoudou, Kidetti, Kadetti ja Raketti ovat eniten käyttämäni kutsumanimet. Äitini kutsuu Kidaa Kooksi. Tuon persoonan ansiosta sitä sanotaan yleisesti myös Vuoripeuraksi, Jänikseksi, Ninjaksi tai Torpedoksi. Bikinimalli lienee uusi ilmaus, joka kuvastaa neidin ajoittain esiintyvää nakuisuutta. Yleisesti neiti on myös vaan Paimen.

---

Ainakin Jetta voisi tämän samaisen päivityksen tehdä omaan blogiinsa!

1 kommentti:

Kiitos, kun päätit kommentoida blogiini! Kommenttienvalvonta on käynnissä, jotta yksikään kommentti ei jäisi huomioimatta. Kaikki kommentit luetaan ja pyrin vastaamaan jokaiseen.