keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Kumpi tässä treenaa, koira vai omistaja

Tajusin juuri, että vuosi alkaa olla lopuillaan. Elämme jo marraskuuta! Nyt pitäisi katsoa viimeiset agilitystartit tälle vuodelle ja hakea (vaikka väkisin!) viimeinen LUVA. jotta kilpakauden 2013 voisi aloitella rytmikkäästi kakkosluokassa. Olen jotenkin ihan unohtanut tähän kilpailutaukooni ja keskittynyt - yhä edelleen - lähinnä omaan kouluttamiseeni koirieni sijaan. Tokokokeet aion vastaisuudessakin vielä hetkeksi unohtaa, ainakin ensi vuoden puolelle. Vaikka treenailemmekin EVL liikkeitä ja voittajaakin ylläpidämme ahkerasti, minulla ei ole vielä kiirettä siirtää metallinoutoa ulos kylmyyteen sillä riskillä, että takapakkia tulisi liian nopean etenemisen takia. Tosiaan, Kida sisällä suorittaa metallinoudon jo erittäin innokkaasti ja sen pitotapa on parantunut. Edelleen ote saisi olla tiukempi jo ensialkuun, mutta suunta on kokoajan parempi. Kida alkaa suhtautua metallikapulaan pikku hiljaa yhtä innokkaasti kuin puiseen samanlaiseen.

Ohjaajakoulutuksien innoittamana toteutan treenejä nyt paljon temppuilun muodossa naksutellen. Otin videolle yhden treenauksemme, jossa teemme "hopp och stå"-nimisellä tekniikalla takareisien treeniä kaukojen istu-seiso vaihtoa silmälläpitäen. Tämä ja muut pienet aivopähkinät ovat kummastakin koirasta erittäin hauskaa puuhastelua.
Tavan lenkeilläkin treenaamme pikkujuttuja, ja varsinkin Kidasta näiden toteuttaminen on hurjan hauskaa. Esinehaku on helppo toteuttaa ihan tavallisilla välineillä. Tänään pitkällä iltalenkillä Kida etsi "matkalle kadottamani" avaimet, pannat, hihnat ja hanskat, yhden kerrallaan tottakai. Vaikka Kida on varsinainen silmäkoira, se nykyisin käyttää kuonoaan hyvinkin tehokkaasti.

Kun Kida pääsi takaisin agilityyn juoksutaolta, Tara päätyi paussille - noutajapahanen aloitti juoksemiset kesken treenien! Mokomakin pikkupossu. Treeneissä on ollut sekalaisesti niin minun kuin Annikan tekemiä ratoja, mutta laitettakoon esimerkkinä eilisten epiksien mölli-ja kilpailevien rata, jotka ovat Annikan käsialaa. Meidän treenivuorolla epiksien pitäminen oli vastuullamme, mutta työn lomassa kävi Kida juoksemassa radat treenimielessä. Kovin oli intoa tauolla olleella paimenpaholaisella. Se kuunteli ohjausta hyvin, vaikkakin mölliradan ensimmäisen kontaktin meinasi juosta läpi, kun kisatilanteessa eiii voi muistaa mokomaa. Kisaavien radalla oma ohjaukseni ontui, mutta Kida kuuliaisesti vastasi mokiini tekemällä juuri niin kuin pyysin. ;-) Kilparadalla esteillä 11-13 tuli todella kiva persjättö (koira ei edes mennyt putkeen, vaikka olin varma siitä ja jämähdin itse muurille aivan liian pitkäksi aikaa pökerryksissäni) ja 14-16 oli superhieno layeri - heti sen jälkeen, kun poimin koiran putkesta, sinnehän neiti ampaisi kun minä jäin jälkeen muurelle pönöttämään.
Käytiin me myös vähän kyläilemässä. Äitini synttäreiden kunniaksi vietimme yhden yön maaseudulla (mikä kelpasi paremmin kuin hyvin rankan ja väsyttävän tokoviikonlopun jälkeen) ja sen jälkeen pienenä yllätyksenä hankkiuduimme vielä Oonan ja Ora-mudin nurkkiin riesaksi. Koirat käyttäytyivät mallikkaasti, ilmeisesti omistajakin!

6 kommenttia:

 1. Naksaus tulee kyllä liian myöhään. Naksauta tekemisen hetkellä, ei silloin kun koira lopettaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naksuttimen käyttö ja sillä merkkaamisen ideologia ovat kyllä hyvinkin tutut. Siitä huolimattakaan meitsi ei onnistu aina, ei edes joka kerta. :-)

   Poista
 2. Hopostoon tehokkain alkuasento on istuminen. Ja is-sei paras kohde;P

  Viimeinen kappale postauksessa
  http://rakkimus.blogspot.fi/2012/12/pareet-savuna-ilmaan.html

  VastaaPoista
 3. En ihan hoksannut, mikä kommentin idea oli, mutta tottahan tuo on! :D Taisin itse sanoa samaa kirjoittaessani, että "kaukojen istu-seiso vaihtoa silmälläpitäen."

  VastaaPoista
 4. ... kommentin idea oli huomauttaa että videolla koira ei istu hopostoon alussa ja sanoa että liike on tehokkaimmillaan kun se tehdään niin että koira todellakin istuu ensin.

  VastaaPoista

Kiitos, kun päätit kommentoida blogiini! Kommenttienvalvonta on käynnissä, jotta yksikään kommentti ei jäisi huomioimatta. Kaikki kommentit luetaan ja pyrin vastaamaan jokaiseen.